Сучасність в традиціях поліського орнаменту

Вивчай, малюй, цінуй, як щедрий подарунок, народне надбання — полісько-слобожанський візерунок.

«Рівне — Харків: регіональні особливості художньої освіти поч. ХХ ст. Творчість Г. Косміаді та Л. Тракала” — один з напрямків проєкту «Разом можемо більше».

В межах творчого марафону відбулась презентація виставки «Сучасність в традиціях поліського орнаменту», основою якої стали твори чотирьох унікальних колекцій ДПМ.

Експонати двох перших колекцій — автентичні сорочки, сукні, крайки та рушники Рівненського полісся, виготовлені на початку ХХ століття. Це роботи із зібрання Георгія Косміаді — відомого в Рівному та за його межами педагога і художника, яке він сформував у міжвоєнний період 1920-1940 років.

Друга колекція належить нашому сучаснику Віктору Ковальчуку — викладачеві рівненського ПДМ, керівникові етноколективу «Веснянка», зібраної в науково-етнографічних експедиціях протягом багатьох років.

Останні дві колекції – це твори випускниць майстерні «Поліський побут» профільної Школи образотворчого мистецтва: рушники та українські сучасні сукні за мотивами старовинної поліської вишивки (клас Людмили Каландюк).

Більш близьке знайомство з орнаментикою слобожанської вишивки відбудеться в форматі онлайн виставки в червні 2023 на прикладі кращих творів з фондів відділу народного мистецтва Слобожанщини Харківського художнього музею.

Нагадаємо.