Почесна харків’янка Світлани Коливанової-Попеску відзначила ювілей

Почесний громадянин міста Харкова, народна артистка України, головний балетмейстер Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка Світалана Коливанова відзначила 80-річчя.

Сценічна біографія славетної пріма-балерини повна яскравих епізодів.

У створених нею образах дивовижно поєднувалися витончений ліризм і гостра характерність.

Чимало харків’ян зберігають у пам’яті волелюбну Кармен і тендітну Панночку, пристрасну Есмеральду та натхненну Жізель, полум’яну Лауренсію та чарівну Попелюшку, ніжну Одетту та жорстоку Оділію…

Балериною «з сильною технікою і правильним відчуттям танцю» вважала Коливанову велика Галина Уланова.

«Відкриттям для всіх був виступ С. Коливанової-Попеску. Балерина з Харкова постала тонким художником, сміливим і принциповим у своїх творчих намірах, повністю виправдавши другу премію і срібну медаль, присуджену їй жюрі» (про Всесвітній балетний конкурс у Варні, 1966)

«…творча діяльність її – це найкращі театри Канади, Америки, Італії, Бразилії, Польщі, Чехословаччини, Німеччини… І скрізь аншлаги, оплески, овації, квіти. Найкращі танцюристи – Лавровський, Фадеїчев, Романенко, Лієпа – вважали за честь бути її партнерами, а опісля партнерами ставали і найталановитіші з її учнів».

Весь свій безцінний досвід видатна балерина впродовж багатьох років передає своїм юним колегам.

15 жовтня у Схід OPERA відбудеться Гала Балет, концерт зірок балету до творчого ювілею Народної артистки України Світлани Коливанової.

Нагадаємо.