Зросла середня зарплата сімейних лікарів

Розмір середньої зарплати лікарів первинної допомоги понад 9451 грн. Але у лікарів вторинної ланки (вузькі фахівці) середня заробітна плата залишається на рівні 4480 грн.

Трохи більше 1 млн харків’ян, або 72% жителів міста, підписали декларації з лікарями в рамках медичної реформи, яка проходить в Україні.

У місті первинна медична допомога надається в 34 медустановах. Всі вони уклали договори з Національною службою здоров’я України та з жовтня 2018 року перебувають на її прямому фінансуванні.

За словами директора Департаменту охорони здоров’я Юрія Сороколата, за цей час на первинну ланку медичної допомоги від НСЗУ надійшло понад 210 млн грн. Це дозволило підняти розмір середньої зарплати лікарів первинної допомоги, проте у лікарів вторинної ланки (вузькі фахівці) середня заробітна плата залишається на рівні 4480 грн.

«Те, що нам наказували зробити на первинному рівні, ми виконали. В наших лікарнях є електронна реєстратура, електронна картка пацієнта, виклики на дім, запис на прийом онлайн тощо. При цьому ми спостерігаємо дворазовий розрив у зарплатах між лікарями на різних рівнях медичної допомоги, адже вторинний рівень поки не реформується і фінансування на нього від Національної служби здоров’я не йде. Коли це станеться – ми не знаємо. Все залежить від нового керівництва в Міністерстві охорони здоров’я», – зазначив Юрій Сороколат.

Нагадаємо.