Українці стали більше купувати фруктів

Минулого року Україна імпортувала близько мільйона тонн фруктів. Це історичний максимум по обсягам імпорту фруктів, що перевищує аналогічний показник минулого року на 8%.

Варто зазначити, що завозяться в основному фрукти та ягоди, які не можуть вирощуватися в Україні через несприятливі кліматичні умови. Виключення становлять лише яблука, однак їх доля в загальній структурі імпорту незначна – лише 1%», пише agronews.ua.

Безумовним лідером в імпортних поставках фруктів в Україну є банани, які займають третину всіх поставок. Далі слідують мандарини (19% обсягів імпорту), апельсини (9%), лимони (7%) та персики (5%). За останні 5 років найбільші темпи зростання демонструють поставки грейпфрутів та хурми, обсяги імпорту яких подвоїлися за вказаний період.

Також Україна за січень-лютий 2021 року значно зменшила експорт своїх яблук і груш порівняно з аналогічним періодом-2020. За перші два місяці цього року українські виробники яблук і груш експортували продукції на 7,85% менше, ніж за відповідний період минулого року.

Основні країни-експортери яблук і груш з України за січень-лютий 2021:

  • Білорусь – 609,8 тис дол США (-24,9%);
  • ОАЕ – 399,2 тис дол США (-7,85%);
  • Малайзія – 267 тис дол США (-6,14%);
  • Саудівська Аравія – 251,4 тис дол США (-23,3%).

Нагадаємо.