Ціни на яблука в Україні будуть зростати

Із закінченням запасів яблук, що зберігалися без спеціальних камер, аналітики прогнозують ріст цін на яблука.

Адже продукція з холодильних камер з регульованим газовим середовищем має значно вищу собівартість, пише agronews.ua.

За статистикою, на українські домогосподарства припадає близько 70% валового збору яблук. Проте велика частина з цього — технічне яблуко.

Ринкове споживання яблук в Україні становить 420–470 тис. тонн на рік. В основному це місцева продукція й передусім від агропідприємств. Точніше оцінити обсяги яблучного виробництва експерти не можуть.

Експертам важко прогнозувати, що буде з цінами далі. Більшість виробників приховує інформацію не лише про обсяги зберігання, а й про плани щодо продажу.

Минулого року ціни на якісні яблука, що притримали у холодильниках, були дуже високими в другому півріччі. З тієї самої причини ті господарства, у яких яблук було багато весь рік, знову притримують їх на зберігання до весни, коли ціни будуть цікавішими.

Наприклад, уже на початку грудня яблуко у Польщі від виробників стартує із 6 грн. Як порівняти, від українських — від 8 грн. Тобто супермаркети вже потроху завозять імпорт. Він починає тиснути на ціну. Щоб стримати імпорт, ціна українських господарств має бути нижчою. Сьогодні 90–95% імпорту завозить Польща, з інших країн імпортери беруть товар тільки, щоб підтримати асортимент.

Нагадаємо.