Понад дві тисячі громадян отримали відшкодування «теплих» кредитів

У Харківській області майже 2 тисячі мешканців та 80 ОСББ отримали відшкодування «теплих» кредитів.

Програмою передбачене відшкодування з держбюджету:

  • для фізичних осіб на придбання негазових/неелектричних котлів – 20% або 35% (для субсидіантів) від суми кредитів;
  • для фізичних осіб – власників приватних будинків на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів – 35% суми кредиту;
  • для ОСББ та ЖБК для здійснення загальнобудинкових заходів – від 40% до 70% суми кредиту (у залежності від кількості квартир – субсидіантів).

Також на Харківщині реалізуються дві обласні програми, відповідно до яких з обласного бюджету за кредитами фізичних осіб додатково відшкодовується 15% річної ставки, за кредитами ОСББ/ЖБК – 20% тіла кредиту.

Наразі програми здешевлення «теплих» кредитів також прийняті та працюють у низці міст та районів області: у містах Валки, Лозова, Чугуїв (для ОСББ), у Дворічанському, Кегичівському районах (для фізичних осіб), у місті Харків діють дві програми.

За словами директора Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ОДА Сергія Магдисюка, після запуску місцевої програми «теплих» кредитів у Лозівській ОТГ попит ОСББ на енергоефективні заходи зріс у три рази, а обсяг залучених коштів у цьому напрямі – у сім разів: із 230 тисяч гривень – у 2017 році до 1,6 млн грн – у 2018 році.

Відповідну інформацію було озвучено в ході загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, яке проходило під головуванням Президента Асоціації, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова.

Нагадаємо.

ХАРКІВСЬКИЙ ВИМІР

ПОБАЧИТИ НОВИНИ