Озвучено прогноз цін на паливо у червні

Всупереч прогнозам про ймовірне подорожчання палива, значної зміни цін на нафтопродукти в червні не очікується.

Такий прогноз дав фахівець з держполітики в ПЕК, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев.

«Навіть якщо під час ремонту на Мозирському нафтопереробному заводі (НПЗ) відвантаження бензину для українських компаній скоротяться, ці обсяги нескладно заповнити, збільшивши поставки з інших напрямків.

Йдеться про Кременчуцький НПЗ, який вже заявив про можливість наростити поставки палива на внутрішній ринок, а також про литовські, польські, румунські виробники», — пояснив Рябцев.

Двома факторами, які здатні істотно вплинути на ціни в червні (як в будь-якому іншому місяці), експерт називає вартість нафтопродуктів на кордоні та курс національної валюти. Більш того, після появи у Роснефти нового постачальника російського дизеля і скрапленого газу в Україну (фірма Socar New Enegry, яка входить в групу азербайджанських держкомпаній SOCAR), оптові ціни на ці ресурси пішли вниз, пише agronews.ua.

«З огляду на сказане вище, якщо не відбудеться якихось форс-мажорів, то роздрібні ціни на паливо в Україні в червні залишаться на нинішньому рівні», — прогнозує Рябцев.

На цей момент легальні АЗС пропонують зараз бензин марки А-95 і А-95-Євро5 за ціною від 25 до 31,5 грн за літр. Дизельне паливо від 23,5 до 28,7 грн за літр. А скраплений газ — від 12 до 16,5 грн.

Нагадаємо.