У Харкові хочуть зробити музей під землею

У підземних ходах біля Свято-Успенського собору, під вул. Квітки-Основ’яненка, може з’явитися музей.

Підземелля колишнього купецького двору кінця 18-го століття з 2005 року досліджують представники Харківського фонду сприяння історико-культурним дослідженням «Діти підземелля».

Як повідомив член правління «Дітей підземелля» Ігор Денисенко, вцілілі після війни підземелля купецького двору – це близько 250 кв. м підвальних приміщень і 90 м підземних галерей, які прокладені на глибині понад 4 м при ширині 2,13 м і висоті 2,25 м. Спочатку там розташовувалися купецькі склади, де зберігали вино і, можливо, контрабанду. Під час Другої світової війни там облаштували бомбосховище, де ховалися люди, які жили і працювали у цьому районі, а коли місто захопили німці – військові. У 1941-1942 роках купецький двір сильно постраждав від бомбардувань, і після звільнення міста його вирішили не відновлювати. Надземну частину зруйнували, але вцілів фрагмент підвалів, який примикає до Свято-Успенського собору. Зараз це будівля будівельного коледжу.

З підземелля вивезли 22-й самоскид із землею і будівельним сміттям. Спелестологам (фахівці, які займаються вивченням штучних печер і підземних споруд) часто доводилося повзати по тунелях, бо прохід у деяких місцях був засипаний до стелі, але зараз там майже всюди можна пройти в повний зріст. У підземеллях знаходили старовинні світильники, залишки електроарматури (на початку 20-го століття туди провели освітлення), пляшки, де зберігалося вино і пиво, залишки гвинтівок, гранати, німецьку рацію. Найцінніші зі знахідок допомагають зрозуміти, як використовувалося підземеллі в різні роки.

Підземелля купецького двору може стати першим музеєм у міських підземеллях не культового призначення.

«Це частина життя міста 18-го, 19-го і 20-го століть, прихована від більшості. Як люди вручну, без використання складних механізмів, будували такі великі об’єкти, які навіть за часів війни, коли їм було по 150-170 років, були міцними, витримували удари авіабомб і танкові бої на поверхні, і врятували багато життів. Так, у нашого, за європейськими мірками, молодого міста, є своя цікава історія».

Нагадаємо.