Традиції Старого Нового року

14 січня – перший день Нового року за старим стилем, а також день Василя Великого.

Найважливішою традицією цього дня є посівання. Перший посівальник на Новий рік, як правило, приносить у дім щастя. Посівати починають ще з самого ранку, переважно хлопчики або чоловіки. Є прикмета, що першим в дім цього дня повинен зайти чоловік.

Василя Великого вважали покровителем землеробства, і саме тому в цей день, 14 січня, основним обрядом було засівання осель збіжжям.

Це свято вважається сприятливим періодом для молитов. Люди вірять, що Господь у цей день прислухається до прохань людей. Вони просять у молитвах про щастя, здоров’я та благополуччя для себе та близьких людей.

У давнину і зараз по селах, в деяких будинках у цей день прийнято встановлювати обрядовий сніп із колосків торішнього врожаю – дідух. Його розміщують на самому видному розі будинку. Дідух символізує дух нового врожаю. В кінці святочних свят сніп спалюють.

За повір’ями, 14 січня вважався дуже важливим днем з погляду його впливу на наступний рік, тому його намагалися провести якомога веселіше й ситніше.

Вважалося, що дуже важливо у цей день у будинку мати грошовий запас. У борг нікому не давали — щоб ненароком не віддати свій достаток у чужі руки.

Нагадаємо.