ХНАТОБ підпише угоду про приєднання до Оpera Europa

Харківський національний академічний театр опери та балету підпише договір про приєднання до організації Оpera Europa. Церемонія підписання відбудеться 22 січня.

На урочисту подію в Харків приїде директор Opera Europa Ніколас Пейн (Nicholas Payne).

За словами художнього керівника Харківського національного академічного театру опери та балету Олега Орищенка, приєднання до Opera Europa відкриває принципово нові можливості для співпраці з відомими режисерами, диригентами, солістами, для професійного обміну, творчого пошуку, участі в найбільших міжнародних фестивалях.

«Наприклад, Opera Europa надає своїм учасників можливості онлайн-трансляцій вистав, дає доступ до форумів, баз даних, інформаційних бюлетенів, щорічних конференцій. Ми зможемо брати участь у міжнародних мистецьких акціях, координуючись з іншими європейськими театрами».

Після церемонії підписання всі її учасники стануть гостями на оперній виставі «Мазепа», яку харків’яни вперше в Україні поставили за українськім лібрето.

Співавтором українського лібрето є Лонгин Цегельський, один з ініціаторів Акту Злуки, підписаного 100 років тому, 22 січня 1919 року. До сих пір його редакція лібрето використовувалася в постановці «Мазепи» лише в США і Канаді.

Договір про приєднання до Opera Europa буде підписано генеральним директором-художнім керівником ХНАТОБ (Схід Опера) Олегом Орищенком і директором Opera Europa Ніколасом Пейном.

Схід OPERA — новий бренд Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.В.Лисенка. Під цим брендом восени театр відкрив свій 143-й сезон.