З жовтня за газ доведеться платити понад лічильника

З жовтня харків’ян і жителів області, які мають лічильники, доведеться платити за блакитне паливо понад лічильника – вони будуть розраховуватися за обсяги палива, наведені до стандартних умов.

Як роз’яснила фахівець зі зв’язків з громадськістю та пресою ТОВ «Харківгаз» Ольга Клименко, правові підстави, які зробили обов’язковим облік газу за єдиним для всіх споживачів стандарту, з’явилися ще в грудні 2015 року.

– З цього часу школи, дитсадки, лікарні, промислові споживачі, приватні та комунальні підприємства оплачують отримані обсяги газу з приведенням їх до стандартних умов. (Стандартні умови, відповідно до закону України «Про ринок природного газу» – це температура +20 градусів Цельсія і тиск 760 мм рт.ст.)

Виняток становили лише побутові споживачі – рахунки населення отримувало за обсяги газу, виміряні в існуючих робочих температурних умовах.

– ТОВ «Харківзбут» був змушений поставляти газ побутовим споживачам в опалювальному сезоні, як при температурі +20 градусів. Тобто населення розраховувалося за газ без урахування впливу на його обсяг навколишньої температури. При цьому сам «Харківзбут» всі ці три роки отримував від НАК «Нафтогаз України» газ на умовах приведення його до стандартних умов. Через різницю в умовах придбання і продажу палива населенню утворився борг близько 500 млн гривень, – пояснює Ольга Клименко.

Тому в ТОВ «Харківзбут» вирішили, що з жовтня 2018 року всі категорії споживачів газу, в тому числі і побутові, будуть розраховуватися за обсяги палива, наведені до стандартних умов, тобто обсяги з урахуванням навколишньої температури.

– Тепер побутові споживачі Харківської області вперше отримають рахунки, в яких обсяги газу, спожитого в жовтні цього року, будуть приведені до стандартних умов, – пояснює Ольга Клименко.

За її словами, якщо лічильники газу не облаштовані коректорами, що регулюють показання приладу в залежності від температури, то для приведення об’єму газу до стандартних умов застосовуються спеціальні коефіцієнти. Ці коефіцієнти затверджені Міністерством палива та енергетики і змінюються в залежності від регіону, місця розташування лічильника, місяці використання газу.

– Припустимо, згідно приладу обліку, домогосподарство спожило в жовтні 200 кубометрів газу, при цьому лічильник встановлений на кухні, тобто в опалювальному приміщенні. Коефіцієнт в десятому місяці для опалювального приміщення становить 1,01. Множимо 200 кубів на коефіцієнт 1,01 і виходить, що споживання газу склало 202 кубічних метра за рахунок приведення до стандартних умов. Тобто споживачеві доведеться сплатити за жовтень не 200 кубів газу, а 202, – пояснює Ольга Клименко. – Якщо лічильник встановлений на вулиці, то при споживанні 200 кубів коефіцієнт для жовтня становитиме 1,03. Тобто споживання газу при приведенні до стандартних умов становитиме 206 кубів, які і повинен сплатити споживач.

Ці коефіцієнти, продовжує Ольга Клименко, будуть вказуватися для кожного споживача в рахунку за газ починаючи з жовтня 2018 року.

– На зворотному боці рахунку є інструкція, як швидко перевірити застосування коефіцієнтів, – розповідає вона. – Також там є інформація про різницю в обсязі спожитого газу в стандартних і робочих умовах за період з 1 грудня 2015 року по 30 вересня 2018 року – для кожного клієнта.

Оскільки ця різниця з’явилася з причин, не залежних від ТОВ «Харківзбут», компанія звертається до уряду і держрегулятору – НКРЕКУ для вирішення питання подальшого погашення цієї заборгованості.

– Це дозволить уникнути фінансового навантаження на людей. Без втручання уряду компанії доведеться пред’явити заборгованість до оплати споживачам, – говорить Ольга Клименко.

 

Нове правило стосується тільки споживачів, у яких встановлені лічильники газу. Громадяни без газовий лічильник будуть розраховуватися за блакитне паливо, як і раніше, – у них суми в платіжках не зміняться.

За матеріалами: https://vecherniy.kharkov.ua