Ухвалений бюджет на розвиток і збережння культурної спадщини

В ході пленарного засідання депутати обласної ради затвердили Програму розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019-2020 роки.

Передбачається, що на Програму буде спрямовано з різних джерел 938,7 млн грн, але в основному з обласного бюджету – 933,6 млн грн.

На діяльність театрально-концертних закладів заплановано 569 млн грн, тобто майже 61% від загального обсягу коштів будуть спрямовані на заробітну плату та забезпечення діяльності цих установ.

Програми прив’язані до видатних дат Харківщини.

Так, у 2019 році відзначатиметься 175-річчя від дня народження Іллі Рєпіна, що супроводжуватиметься низкою мистецьких проектів.

Серед масштабних завдань – створення нової експозиції під відкритим небом «Давній Чугуїв».

На 2022 рік припадає 300-річчя від дня народження одного з найбільш відомих українців у світі – Григорія Сковороди. Йдеться про задуми створення етнографічної рекреаційної зони «Українське село», мультиплікаційного фільму «Мандрівець Сковорода» і фільму про життя філософа.

Крім того, потребує принципового оновлення експозиція Харківського історичного музею ім.М.Сумцова. Загалом Програмою передбачено 6 млн грн на осучаснення експозиції музею.

У 2022 році сторічний ювілей в одного з найстаріших театрів – імені Т.Шевченка, заснованого Лесем Курбасом. До цієї дати слід покращити матеріально-технічний стан закладу, закупити звукове та світлове обладнання.

 

Довідково. На території Харківської області налічується 9449 пам’яток культурної спадщини, з них – 6895 – археології, 2475 – історії, 77- монументального мистецтва, 1 – історії та монументального мистецтва, 1 – археології та історії. З них національного значення – 1317, місцевого значення – 8132.

 

За матеріалами: oblrada.kharkov.ua