У багатоповерхівках заборонили газові котли

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розробило нові державно-будівельні норми (ДБН) з проектування газових побутових теплогенераторів в нових житлових будинках.

Інформацію оприлюднено прес-службою Кабінету Міністрів.

Згідно з новими нормами, газові побутові теплогенератори потужністю до 30 кВт дозволяється встановлювати тільки в приватних будинках і багатоквартирних житлових будинках до трьох поверхів.

«Їх встановлення передбачається в приміщенні кухні висотою не менше 2,2 м з наявністю природного освітлення (незалежно від наявності плити) … В приміщеннях кухонь, інтегрованих в структуру житлової кімнати (студії), допускається установка тільки теплогенераторів з закритою камерою згоряння», – пояснив віце-прем’єр Геннадій Зубко.

 

Обов’язкові умови для встановлення газового котла:

  • приміщення кухні висотою не менше 2,2 м з наявністю природного освітлення (незалежно від наявності плити);
  • внутрішній об’єм кухні при застосуванні теплогенераторів з закритою камерою згоряння повинен бути на 6 м³ більше, передбаченого пунктом 9.27 ДБН;
  • площа припливного пристрою повинна становити не менше 0,025 м²;
  • в приміщеннях кухонь, інтегрованих в структуру житлової кімнати допускається установка тільки теплогенераторів з закритою камерою згоряння.
  • Теплова потужність конвекторів, що встановлюються в житлових приміщеннях не повинна перевищувати 7,5 кВт.

 

Зазначені приміщення повинні бути обладнані контролем довибухових концентрацій газу на рівні 20% нижньої концентраційної межі поширення полум’я.