Підведені підсумки соціального пілотного проекту «Рука допомоги»

Пілотний проект «Рука допомоги» реалізували в Харківській, Полтавській та Львівській областях.

Малозабезпечені та вимушено переміщені особи, які проживають  на Харківщині взяли участь у пілотному проекті. У рамках  проекту люди, які отримують державну соціальну допомогу як малозабезпечені сім’ї  та внутрішньо переміщені особи, залучались до працевлаштування, участі в громадських роботах та отримання  допомоги для організації власного бізнесу.

Після того, як  учасник захистив власний  бізнес-проект перед членами експертної Комісії, укладалися договори на закупівлю необхідного обладнання та матеріалів на суму понад 70 тис. грн. За умовами проекту, власник повинен повернути не всю суму, а тільки різницю між отриманою допомогою та сумою сплачених упродовж трьох років податків.

Крім цього, до пілотного проекту «Рука допомоги» долучились і суб’єкти господарювання (юридичні та фізичні особи), які за направленням служби зайнятості повинні працевлаштувати переселенців, учасників АТО або малозабезпечених строком не менше ніж на 2 роки. Безвідсоткова фінансова допомога на придбання обладнання та матеріалів для створення нових робочих місць надавалась у розмірі до 40 прожиткових мінімумів.

Ті, хто вже отримали кредити і не просто започаткували власну справу, а залучили до роботи найманих працівників, не повертають безвідсоткову суму наданої допомоги для створення нових робочих місць, закупівлі обладнання та матеріалів.

Багато успішних ідей для організації бізнесу  представили учасники проекту з різних куточків Харківської області. Підприємці розпочали виробництво вугільних паливних брикетів, зайнялися наданням клінінгових послуг та проведенням енергетичного аудиту підприємств і житлових приміщень, відкрили IТ-курси для дітей шкільного віку, студію краси, заснували сервіс доставки їжі, пункт прокату фотографічного обладнання тощо.

До проекту долучилась молодь, яка все частіше обирає напрямком своєї діяльності цифрові технології. Вдалим прикладом можна вважати стартап зі створення digital-агентства, діяльність якого передбачає комп’ютерне програмування, оброблення даних, розміщення інформації на веб-ресурсах.

Успішно реалізували  бізнес–проекти підприємці-початківці, які відкрили бізнес у знайомій для них сфері.

 Всі учасники проекту, які розпочали підприємницьку діяльність, продовжують працювати і виконувати свої зобов’язання в рамках проекту.

Надання підприємствам безвідсоткової допомоги дозволило розвивати  бізнес  в невеликих населених пунктах Харківської області. Всього Харківський обласний центр зайнятості здійснив виплати допомоги на заснування бізнесу, придбання обладнання та матеріалів на загальну суму понад 7 млн. грн.