Перші підсумки «готівкових» субсидій

Соціальні служби підбивають підсумки першого місяця видачі держдопомоги у формі готівки.

З 254 тисяч сімей 166 тисяч осіб – громадяни пенсійного віку, які отримують субсидію через систему «Ощадбанку» разом із пенсією, а також через систему «Укрпошти», і  88 тисяч – громадяни не пенсійного віку, які почали отримувати субсидію через «Ощадбанк».

За словами директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА  Юрія Шпараги, динаміка щодо платежів комунальних послуг росте, тобто ті громадяни, які отримали сьогодні живі кошти за субсидії, пішли сплачувати їх за надані послуги.

Середній розмір субсидії – більш ніж тисяча двісті гривень – для тих, хто,  використовує тепло, газ по системі тепломережі. Ті громадяни, які для опалення житла використовують паливо або скраплений газ, отримують субсидію більше двох тисяч вісімсот гривень.

Протягом місяця на дві тисячі домоволодінь збільшилась кількість тих, хто отримують субсидію.

«Ті громадяни, які користуються грошовою формою субсидій, тобто Міністерство соціальної політики через «Ощадбанк» сплачує безпосередньо підприємствам, ця процедура буде продовжена до першого травня».

Планується, що з першого травня всі перейдуть на готівкову форму розрахунків.

Нагадаємо,  надання субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг є у грошовій формі та  монетизованій, які діють паралельно -перерахування коштів на центральному рівні на банківський рахунок в «Ощадбанку» і спрямування їх на оплату житлово-комунальних послуг та  надання житлових субсидій готівкою безпосередньо одержувачу.

Минулого року громадянам повернули заощаджені субсидії – 52 мільйони гривень.

Також нагадали, що у разі несплати комунальних послуг у розмірі більше трьохста гривень тими, хто отримують монетизовану субсидію, є ризик, що держава ліквідує право отримувати цю пільгу.

Довідково. У березні в базі Міністерства соціальної політики виникли помилки через які 19 тисяч жителів області недоотримали субсидії. Наразі помилки виправлені і з 12 квітня пенсіонери почнуть отримувати пенсію і монетизовану субсидію в повному обсязі, без затримок і технічних збоїв.

Нагадаємо.