Монетизація субсидій в Харківській області

З початку березня окремі верстви населення почали отримувати «живі» гроші на руки і розраховуватися ними за комунальні послуги.

Перші кошти на рахунки у межах монетизації субсидій громадяни отримали 4 березня. За даними Департаменту соціального захисту населення ХОДА, на сьогодні 254 тисячі домоволодінь почали отримувати субсидії в готівковій формі, з цієї кількості 180 тисяч – пенсіонери.

Разом з пенсією люди отримують гроші, передбачені на субсидію. Ті, хто отримує пенсію на банківські картки, будуть отримувати і субсидію, ті хто отримує на руки, поруч будуть отримувати субсидії до суми  пенсії.

Після запуску монетизації середній розмір субсидії має зрости до 1500 гривень. Щодо грошової форми, то в Харківській області це лише три тисячі отримувачів субсидій, які оформили її з першого січня. Відтепер людина, яка має субсидію, замість меншої суми у платіжках буде отримувати на окремий рахунок визначену суму грошей, призначену для сплати за комунальні послуги. Гроші  буде видавати  «Ощадбанк».

Крім того, треба розрізняти особливості термінології: готівкова форма – це кошти, а грошова – це розрахунок. Через особисті рахунки кошти зараховуються від банку структурі і організації, яка надала комунальну послугу.

Якщо на початок нового опалювального сезону отримувач матиме борг понад 340 гривень,  він втратить субсидію. Якщо ж отримувач зміг зекономити певну суму за рахунок ощадливого використання світла, електроенергії чи води — він має повне право витрачати залишок на власний розсуд. Кошти будуть переказані з облікового запису на банківський рахунок споживача.

У відомстві нагадали, що всім отримувачам субсидії до першого травня потрібно звернутися до управлінь соціального захисту, щоб оформити субсидії відповідно до нового порядку. 

Довідково. З 2019 року набула чинності постанова, якою визначено, що відтепер українці отримуватимуть призначені їм субсидії у грошовій формі. Ті, які до нового року отримали право на субсидію, отримують готівку на руки, а ті, які з першого січня – у грошовій формі, що нараховується на особистий рахунок.

З 1 жовтня 2019 року розпочнеться повна монетизація: кожен українець, якому призначено субсидію, отримуватиме її у грошовому форматі.

Нагадаємо.